Sivrisinek, bir sinek türü olup, ağızlarında sivri bir iğnesi olan küçük kanatlı hayvanlardır. Ağzında bulunan iğnesi ile insan ve hayvanlardan kan emer. Ufak yapılı olup türüne bağlı olarak farklı boylarda olabilir. Genel olarak boyu 3 mm ile 1 cm arasında değişmektedir. Bedeninin üst kısmında şeffaf kanatları bulunur. Sivrisinek bedeninin alt kısmında toplam 6 ayağı bulunur ve ayakları bedenine oranla oldukça uzundur.

Sivrisineğin baş kısmında iletişimi sağlayan ve besinlerin yerini tespit edilmesini sağlayan 2 adet antenleri bulunur. Karın kısmı çok esnek bir yapıdadır. İnsandan ve hayvandan şişene kadar kan emdiği zaman kesinlikle karnı patlamaz, kendini buna göre ayarlar.

Sivrisinek, beslenmesinde genel olarak meyve ve sebze sularını kullanır fakat dişi sivrisinek, yumurtalarının gelişmesi ve yumurta bırakmak için mutlaka kana ihtiyaç duyar. Bu bakımdan insan ve hayvanlara saldırıp kanını emer. Dişi sivrisinek, kan emmeyi tamamladıktan sonra çiftleşir ve daha sonra yumurta bırakmaya çekilir.

Yumurtasını bırakmak için uygun yerler arar. Sivrisinek genellikle yumurtasını sulak ve nemli alana bırakır. Yumurtasını dere ve akarsu kenarlarına, göl ve çukurda birikmiş su kenarlarına, lağım suyu kenarlarına, hayvan gübreliği üzerine, çöplüğe ve suyun bol olduğu her yere bırakır. Genel olarak her seferinde 300-500 kadar yumurta bırakır. Yumurtaları çok kısa zamanda olgunlaşıp açılır ve yumurtadan larvalar çıkar. Yumurtadan çıkan larvaları kurtçuk şeklindedir.

Geceleri aktif olup, akşam saatlerinde ve sabahın ilk saatlerinde oldukça fazla görülürler. Gündüzleri çok pasif olurlar ve genellikle dere kenarlarına ve gölgelik serin kısımlara kaçarlar. Nemli ortamları çok sever, kuru sıcak havaları ve soğuk havaları sevmez. Bu bakımdan kış aylarında pek fazla görülmezler. İnsanlardan ve hayvanlardan kan emerken kanla beraber birçok mikrop vücuduna geçer. Kan ile aldığı mikroplar vücudunda ürer ve çoğalır. Bu mikroplar çoğu zaman yumurtaya geçer. Böylece bir defa mikrop alan sivrisinek, ırsi olarak kendi soyunda o mikrobu devam ettirir.

Diğer canlıları ısırdığında vücudundaki bu atık mikropların bir kısmını bu canlının vücuduna enjekte eder ve böylece hastalıkları ve mikropları yaymış olur. Sivrisinek ile insana bulaşan belli başlı hastalıklar; grip salgını, fil hastalığı, sıtma hastalığı, sarıhumma, tifüs mikrobu, deri hastalıkları ve bazı alerjik hastalıklardır. Genellikle loş ortamlarda ve gece karanlıkta insanlara saldırırlar. İnsanı ısırdığı zaman, ısırılan yerde kaşınma, kızarma, kabarma ve acı hissedilir.

Powered by Watch Dragon ball super