Salyangozlar, yeryüzünün birçok nemli kısımlarında bulunurlar. Yaşayabilmek için mutlak süratle suya ihtiyaçları vardır. Nemli kısımlarda, çayırlık alanlarda, denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. Dış kısmı kıvrımlı ve sert bir kabuktan oluşur ve salyangozlar bu kabuk içinde yaşamını sürdürürler. Vücudu ile kabuğu arasında sıvı ve akışkan mayi bir sıvı vardır. Bu sıvının Ph oranı 7.5 civarındadır. Bu sıvı sayesinde vücut ısılarını ayarlarlar ve kendilerini hem soğuktan hem de sıcaktan korurlar.

Çok soğuk havalarda ve kış aylarında dışarıda kalırlarsa donar ve ölürler. Aynı şekilde çok sıcak havalarda ve çöl sıcaklığında ise kururlar. Vücutları kemiksiz bir haldedir ve vücut hareketlerini tamamen kasları yardımı ile yaparlar. Baş kısımlarında 2 adet büyük ve 2 adet küçük yapıda antenleri vardır. Beslenmesinde hem bitkilerin taze aksanlarını kemirip yerler hem de etraftaki ufak böcek türlerini yakalayıp yerler.

Salyangoz üzerinde hem erkek hem de dişi üreme organları bulunur ve bazen kendi kendilerini döllerler, bazen de çiftleşirler. Bir defa çiftleşme bu canlılar için birkaç yıl yetebilir, bazense aynı yıl içinde 2 defa çiftleşebilirler.

Kış aylarında ve soğuk mevsimlerde toprak altında ve ağaç kabukları altında kış uykusuna yatarlar. Genellikle yağmurlu havalarda ortaya çıkarlar ve oldukça fazla miktarda beslenirler. Fazla yedikleri besinleri kendi bünyelerinde depolarlar. İnsanların yaşadığı alanlarda, insanlara ve besinlerine birçok zararlar verirler. Sebze ve meyvelerden beslenirler.

Evdeki saksı çiçeklerini kemirir ve yerler. Ayrıca salyangozlar, insanlara birçok mikrop ve parazit bulaştırırlar. Yaşam alanlarımızda rastladığımızda mutlaka en kısa zamanda ilaçlama yapmak gerekir. Aksi takdirde besinlerimize ve ekinlerimize büyük çapta zararlar verirler ve insanlara birçok hastalık bulaştırırlar.

Powered by Watch Dragon ball super