Hamamböceği

Bünyesinde birçok mikrobu barındıran, küçük yapılı ve hızlı hareket eden böcektir. Evlerin nemli ve rutubetli yerleri olan mutfak ve banyo gibi alanlarında sıkça görülürler. Hamamböceği vücut yapı bakımından incelendiğinde oval yapılı, 6 bacaklı ve baş kısımlarında 2 adet anteni olan haşerelerdir.
Dünyanın her kıtasında ve her türlü iklim şartlarında yaşayabilen binlerce türü vardır. Rengi ve boyu, türüne veya yaşam alanlarına göre değişir. Genellikle siyah, kırmızı, kahverengi ve sarımsı renktedirler. En çok bilinen türleri; Alman hamamböceği, Amerikan hamamböceği, Kakalak, Oryantal hamamböceği ve Karafatma’dır. İnsanlara birçok hastalık bulaştıran bu haşereler, ev içlerinde açıkta bırakılan gıdalar üzerinde gezerler. Hem beslenmelerini sağlar hem de bu gıdalar üzerine salya ve dışkılarını bırakarak insanların hastalanmalarına neden olurlar. Bacak yapıları çok güçlü olan hamamböcekleri, kilometrelerce yolu yürüyebilirler ve bir gecede 7-8 katlı bir binayı dolaşabilirler. Ortalama 2-3 cm boyunda olan tropikal ortamlarda daha büyük olan türleri de vardır. gündüz saatlerinde ortalıkta pek fazla görülmez, fakat geceleri inanılmaz aktif olurlar. İnsanları gördüklerinde ve ışık yandığında hızla kaçan ve çok hızlı hareket eden canlılar arasındadır. Çok güçlü bir yapıya sahip olan bu haşereler ile mücadele etmek çok zordur. Kolay kolay ölmezler.
Çok soğuğa ve çok sıcağa bile dayanıklı olan bu böcekler radyasyona karşı bile direnç gösterebilirler. Türleri eğer mekân içerisinde beslenecek bir madde bulamaz ise naylon, kâğıt, plastik gibi maddeler ile de beslenebilirler. Sürekli kanalizasyon giderleri, çöplükler gibi pis ortamlarda gezen hamamböcekleri çok pis canlılardır. Ayrıca dünya üzerinde yaşayan haşereler içerisinde en hızlı ve en çok sayıda üreyen canlılardır. Senede 5-6 kere ürerler ve her üremelerinde 400-450 kadar yumurta bırakırlar. Üreme işleminin ardından dişi, yumurtalarını bir süre sırtında taşır ve gezdiği her yere yumurtalarını bırakır. Bu nedenle insanlara çok çabuk hastalık bulaştırırlar.
İnsanların yaşadığı ve gıda maddesi üretilen her alanda görülürler. Özellikle fırın, pastane, restoran, lokanta gibi alanlarda bolca bulunurlar. Yaklaşık 4 bin türü bulunan hamamböceği, dünyanın hemen her yerinde yaşayabilmektedir. Hamamböcekleri grip, verem, humma, dizanteri gibi hastalıklar bulaştırırlar.
Hamamböceği ilaçlama için dışarıdan alınan etkisiz ilaçlar kullanılarak, amatörce ve bireysel yapılan uygulamalar ile kesinlikle başarı sağlanamaz.
Hamamböcekleri, nemli ve sıcak alanlarda yaşamayı sever. Bu nedenden olsa gerek, ilkbahar aylarıyla birlikte hamam böceklerinin sayısı artmaya başlar. Yaz aylarında açık ya da kapalı hemen her alanda görülmeye başlanan hamamböceği, ilaçlama yapılmadan mücadele edilmesi ve yok edilmesi oldukça zor olan bir haşere türüdür. Hamamböceğinden kurtulmak için ise bireysel ilaçlama yöntemleri genellikle sonuçsuz kalmaktadır.

Hamamböceği nasıl çoğalır?

Hamamböcekleri diğer gider haşerelerinde olduğu gibi yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Kapalı alanları kısa sürede sarabilen bu böcekler, yaklaşık iki haftada bir yumurtlar. Her yumurtlama evresinde 50 kadar larva bırakan hamamböceği, sıcak, nemli ve rutubetli alanlarda daha sık ürer. Hamamböceği ilaçlama yapılırken, koruyucu nitelikteki haşere ilaçları kullanmak bu açıdan son derece önemlidir. Zira yumurtalar ilaçtan etkilenmeyeceği için, larvadan çıkan yavrular, tekrar çoğalmaya başlar ve hamamböceklerinden kurtulmak mümkün olmaz. Bu nedenle hamamböceği ilaçlama yaptırırken, koruyucu niteliği olan haşere ilaçlarının kullanılması önemlidir.

Hamamböceğinden korunma yolları

Hamam böceğinden korunmak için dışarıda ağzı açık yiyecek bırakmamak bir önlem olsa da, her zaman etkili olmamaktadır. Zira hamamböceği, kirli alanlardan temiz alanlara kolay bir şekilde geçiş yapabildiği gibi, uzun süre beslenmeden yaşayabilmektedir. Bunun yanı sıra cafe-restoran gibi gıda işletmelerinde yiyecek kırıntılarının önüne geçmek neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla gıda sektöründe hizmet veren işletmelerin düzenli olarak haşere ilaçlama yaptırması gereklidir. Bunun yanı sıra; ev, ofis, fabrika gibi kapalı alanlarda bilhassa hamamböceklerinin çoğalmaya başladığı ilkbahar aylarında haşere ilaçlama yaptırmak bütün yıl boyunca koruma sağlayacaktır.

Hamamböceği ilaçlama yöntemleri

Hamamböceği ilaçlama sıvı ya da jel halindeki ilaçlar yoluyla açık ya da kapalı alanlarda uygulanabilir. Çatı, bodrum, bina ilaçlama başta olmak üzere; ev, fırın, restoran, cafe gibi alanlarda bu haşerelere karşı sıklıkla uygulama yapılmaktadır. Hamamböceğinin çok yoğun olduğu alanlarda sıvı ilaçlamanın yanı sıra, jel ilaçlar da takviye olarak uygulanmaktadır. Hamamböceği ilaçlama yapılırken kullanılan ilaçlama yöntemi kadar hamamböceği ilaçları da büyük önem taşır. Kalitesiz haşere ilaçları ile uygulanan işlemlerden sonuç alınamadığı gibi, zararlı kimyasal içerikler barındıran ilaçların solunması ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Powered by Watch Dragon ball super